Fed houdt Wall Street in greep

NEW YORK - De ogen van de beleggers in Wall Street waren maandag gericht op de centrale bank. De Fed, het stelsel van de centrale banken in de VS, verhoogde vorige week de noodrente aan banken.

Dat heeft volgens Fed-topman Ben Bernanke geen gevolgen voor de rente die bedrijven en de consument straks gaan betalen, maar niet iedereen is daar gerust op.

De Fed zal volgens veel analisten vasthouden aan een lage rentestand. Daar is alle reden toe bij een hoge werkloosheid en een lage inflatie.

Een lage rente stuwt de aandelenkoersen. Maar aandeelhouders leken maandag niet overtuigd. Zij zien uit naar woensdag en donderdag. Dan zal Bernanke zijn beleid toelichten bij commissies van het parlement.

Vertrouwen

De stap van de Fed werd maandag in Wall Street wel gezien als een blijk van vertrouwen in het financiële systeem. Bank of America en JP Morgan Chase lieten koersstijgingen zien van meer dan 2 procent, en dat had een positieve invloed op de Dow-Jonesindex. De koersen van energiemaatschappijen stonden daarentegen onder druk.

De Dow-Jones-index van dertig grote aandelenfondsen sloot 18,97 punten, ofwel 0,2 procent, lager op 10.383,38 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,1 procent, 1,16 punten, lager op 1108,01 punten.

De Nasdaq-index, van belang voor de stemming in de technologiesector, daalde ook met 0,1 procent, 1,84 punten naar 2242,03 punten.

Renteverhoging

''De markt kauwt nog steeds op de renteverhoging. Het ziet ernaar uit dat er toch wat zorg is",' zei een beurshandelaar. ''Beleggers willen weten wat de beweegredenen zijn van Bernanke en wat dit allemaal tot gevolg kan hebben.''

Wall Street opende met winst, maar schommelde vervolgens heen en weer met kleine winsten en verliezen, om de dag af te sluiten met een klein verlies.

Obama

Bij de stijging van de aandelen van de banken leek ook een rol te spelen dat de Amerikaanse president Barack Obama de laatste tijd nogal stil blijft over hervormingen van het financiële stelsel. Maandag leek zijn aandacht vooral uit te gaan naar hervorming van de gezondheidszorg.

Schlumberger, een onderneming die de offshore-industrie van dienst is, zag de koers met meer dan 3 procent dalen na de bekendmaking dat het branchegenoot Smith wil overnemen.

Smith daarentegen liet een koersstijging zien van meer dan 8 procent. Lowe's, een grote doe-het-zelfketen in de Verenigde Staten, verraste beleggers aangenaam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht.

De euro noteerde 1,3597 dollar, tegenover 1,3585 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie