Analisten somberen over eurokoers

AMSTERDAM – De euro heeft maandag weer wat terrein gewonnen ten opzichte van de dollar. In de ochtendhandel is de munt naar 1,3633 dollar geklommen. Vrijdag tikte de euro nog de laagste stand sinds mei aan en noteerde 1,3444 dollar.

Analisten zijn echter somber over de lange termijnkoers van de munt. Zij denken dat het dieptepunt nog lang niet in zicht is. De euro is dit jaar al met 5,2 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse munt.

De schuldenproblematiek in Griekenland en het rentebesluit van de Federal Reserve vorige week hebben het sentiment rond de Europese eenheidsmunt geen goed gedaan.

Bovendien wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) vanwege het prille economische herstel haar basisrente nog lange tijd laag zal houden.

Kwetsbaarheid

“Op de langere termijn is de Griekse situatie extreem zorgwekkend voor de euro, vooral als de Europese economie zich niet voldoende herstelt”, meent analist John Hardy van Saxo Bank. “De problemen in Griekenland hebben de kwetsbaarheid van de euro blootgelegd.”

De vrees bestaat dat Griekenland slechts het puntje van de ijsberg vormt en dat zich meer landen zullen aandienen met dezelfde problemen. Verdacht zijn in ieder geval de zogenoemde PIIGS: naast Griekenland gevormd door Portugal, Ierland, Italië en Spanje.

Saxo Bank verwacht dat de euro over 12 maanden op 1,22 dollar staat. Analisten van de Rabobank denken dat de euro over een jaar 1,32 dollar waard is.

Gelijk

UBS-analist Geoffrey Yu stelt tegenover Bloomberg dat de euro mogelijk naar 1,30 dollar afdaalt, terwijl econoom Gary Shilling verwacht dat de euro en dollar op gelijke hoogte zullen belanden. De euro is al sinds 2002 meer waard dan 1 dollar.

Van de 41 door Bloomberg ondervraagde analisten verwachten 36 een verdere daling van de eurokoers.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie