Rustige Amsterdamse beurs sluit lager

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse beurs was maandag weinig actie te beleven. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws gingen de graadmeters met een klein verlies de dag uit.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,48 punt (0,2 procent) op een stand van 325,12 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot een stand van 527,80 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt sloten 0,1 tot 0,6 procent in de min.

''Er gebeurt betrekkelijk weinig. Het is een beetje wachten op belangrijke cijfers uit Amerika die later deze week komen'', zei beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers over de matte stemming. Later deze week worden in de VS onder meer cijfers over het consumentenvertrouwen bekendgemaakt.

TNT

Logistiek concern TNT publiceerde in de ochtend cijfers over heel 2009. ''Ze zijn wat voorzichtig met vooruitzichten. Je ziet dat de koers daar negatief op reageert'', aldus Van der Stee. Het aandeel TNT stond onderin de AEX met een koersverlies van 1,1 procent.

TomTom was de grootste stijger van de hoofdgraadmeter. Zonder duidelijk aanwijsbare reden, steeg de koers met 2,9 procent. Vorige week donderdag won TomTom na beter dan verwachte resultaten over de laatste maanden van 2009, om vrijdag weer wat in te leveren.

BinckBank publiceerde licht tegenvallende cijfers, maar verhoogde zijn doelstellingen. Het aandeel sloot 0,4 procent in de min.

VS

Uit de VS kwam nieuws over een grote overname in de sector van bedrijven die diensten leveren aan de olie- en gasindustrie. Schlumberger neemt voor een bedrag van meer dan 11 miljard dollar in aandelen Smith International over.

Volgens Van der Stee had de overname weinig effect op de koers van SBM Offshore, een Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. SBM sloot 0,4 procent hoger. Hij wees erop dat het Franse seismische bedrijf CGG Veritas 2,3 procent pluste.

Kleisterlee

In de Britse krant Financial Times hintte Philips-topman Kleisterlee dat hij mogelijk langer zal aanblijven. Het aandeel sloot maandag 1 procent hoger.

De euro deed 1,3585 dollar, tegen 1,3520 dollar aan het eind van de handel op vrijdag.

Tip de redactie