Nikkei naar hoogste stand in drie weken

TOKIO - De beurs in Tokio is maandag op het hoogste niveau gesloten in drie weken. Ook elders in het Verre Oosten stonden stevige koerswinsten op de borden.

De onrust over de onverwachte verhoging van het rentetarief op noodleningen voor banken in de Verenigde Staten vorige week ebde weg nadat de beurzen in New York vrijdag licht hoger hadden gesloten. Beleggers zien in de verandering van het rentetarief een teken dat de Federal Reserve de economie sterk genoeg acht om dit te kunnen hebben.

Fed-voorzitter Ben Bernanke houdt maandag een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Analisten verwachten dat hij zal zeggen dat de rente niet zal worden verhoogd zolang de Amerikaanse arbeidsmarkt zwak blijft.

Sony

De Nikkei-index won 2,7 procent tot 10.400,47 punten. Japanse exporteurs profiteerden van een zwakkere yen. Sony won 3,4 procent en Canon steeg 3,9 procent. Machinebouwer Komatsu klom 2,9 procent.

De Kospi in Seoul sloot 2,1 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney eindigde 1,6 procent in de plus. De beurs in Hongkong stond 2,3 procent hoger in de middaghandel.

Tip de redactie