NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben vrijdag verlies geleden. De verliezen waren echter niet zo groot als in de eerste uren van de dag.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven sloot 0,4 procent lager op 10.099,14 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1075,51 punten.

De Nasdaq-index eindigde uiteindelijk zelfs op een winst van 0,3 procent, op 2183,53 punten.

De Amerikaanse beurzen maakten zich op voor een lang weekeinde. Maandag wordt er niet gehandeld vanwege de viering van President's Day.

Chinese banken

De koersen doken in de min door onrust over strengere kapitaaleisen die Chinese banken door de overheid kregen opgelegd. Dat moet oververhitting van de economie voorkomen en de inflatie onder controle houden.

Beleggers vrezen echter dat daardoor de vraag in China afzwakt. De Dow-Jonesindex belandde zelfs even onder de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten, maar krabbelde later weer op.

Blackberry

Een van de fondsen die de Nasdaq uit de verliezen trok, was Research In Motion. De Canadese fabrikant van de populaire Blackberry-telefoon kreeg positief analistencommentaar en zag zijn beurskoers met 3,1 procent stijgen.

Beleggers hadden ook houvast aan nieuwe cijfers over de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Die gingen in januari met 0,5 procent omhoog. Analisten rekenden op een stijging met 0,3 procent.

Vertrouwen

Wall Street kreeg echter ook mindere macrocijfers voor de kiezen. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie is in februari iets gedaald, zo bleek uit cijfers van de Universiteit van Michigan.

Het indexcijfer voor het consumentenvertrouwen daalde van 74,4 vorige maand naar 73,7. De index kwam lager uit dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een stand van 75.

De sterkste dalers in de Dow waren grote industriële bedrijven. Alcoa verloor bijvoorbeeld 2,2 procent, Boeing 1,5 procent. Zij behoorden donderdag nog tot de grootste winnaars.

Valutahandel

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,3615 dollar tegen 1,3625 bij het sluiten van de markten in Europa. De Europese munteenheid stond vrijdag onder druk door aanhoudende zorgen over Griekenland.

Daarbij bleek uit nieuwe cijfers dat de economieën in de eurozone maar heel langzaam herstellen. In de Europese handel stond de euro zelfs even op 1,3532 dollar, het laagste niveau sinds mei vorig jaar.