Spyker overweegt afscheid Damrak

ZEEWOLDE - Topman Victor Muller van Spyker Cars overweegt het bedrijf van de beurs in Amsterdam te halen.

''We kijken naar de mogelijkheden van een duale beursnotering voor Saab-Spyker, in Stockholm en in Londen'', aldus Muller vrijdag in een toelichting op de buitengewone aandeelhoudersvergadering.

''De connectie met Amsterdam wordt erg bescheiden. In Londen hebben we veel beter toegang tot investeerders'', aldus Muller. ''In Zweden zit vooral de business.'' Spyker verhuisde onlangs al de productie van Spyker van Nederland naar Engeland.

Akkoord

De aanwezige aandeelhouders van Spyker gingen vrijdag massaal akkoord met de overname van Saab. ''Het ging allemaal erg soepel. Het wachten is nu op de Europese Investeringsbank'', aldus Muller. Hij verwacht volgende week een beslissing van de EIB.

De Europese Commissie gaf onlangs goedkeuring aan de Zweedse staatsgarantie voor een lening van 400 miljoen euro bij de EIB. Zodra de deal definitief rond is, zal het nog enkele weken duren voordat de productie van Saab kan worden hervat.

General Motors was de afgelopen maanden maanden al bezig met de ontmanteling van de Zweedse autofabrikant.

Overnamesom

Spyker nam onlangs het noodlijdende Zweedse Saab over van General Motors voor 74 miljoen dollar, afhankelijk van de lening van de EIB. Van de overnamesom is inmiddels 50 miljoen dollar betaald.

Voor het resterende bedrag zoekt Muller een lening bij de bank. Daarvoor heeft de ondernemer tot juli de tijd.

Saab produceerde vorig jaar slechts 20.791 auto's na een daling van de verkopen van 94.751 in 2008 naar 39.903 in 2009. Muller verwacht met een nieuwe verkoop- en distributiestrategie de productie naar het oude niveau van 100.000 tot 125.000 op te krikken.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie