Beurzen sluiten in de min

AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de handelsweek vrijdag met verliezen afgesloten. Berichten dat China de kapitaalverstrekking van de Chinese banken wil beperken, werden slecht ontvangen. Economische groeicijfers uit de eurozone vielen tegen.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot met een min van 1,06 punten (0,3 procent) op 315,74 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 504,92 punten. De graadmeters van Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,1 tot 0,5 procent.

China verhoogde de eisen voor de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden. Het is de tweede keer dit jaar dat de Chinese overheid stappen zet om de kredietverstrekking aan banden te leggen en zo de ontwikkeling van inflatie tegen te gaan.

De gedachte is dat dit slecht is voor aandelen omdat een verminderde kredietverstrekking zal leiden tot minder economische groei in China en een rem op de winstgroei.

Cijfers

Veel Europese landen publiceerden vrijdag cijfers over de ontwikkeling van de economie eind 2009. Hieruit blijkt dat van de vijf grootste economieën in de eurozone, alleen die in Nederland en Frankrijk, groei lieten zien. In Spanje en Italië kromp de economie en in Duitsland was sprake van nulgroei. Voor de hele eurozone bedroeg de groei op kwartaalbasis 0,1 procent, tegen een analistenverwachting van 0,3 procent.

Logistiek concern TNT verloor 3,8 procent zonder duidelijke reden. Branchegenoot Deutsche Post sloot in Frankfurt 2,5 procent lager en was daar een van de grootste verliezers.

BinckBank maakte een voorlopige overeenkomst met SNS Bank bekend. De internetbroker gaat de effectenorders voor de klanten van SNS uitvoeren. Het aandeel won 2,8 procent.

Spyker

Aandeelhouders van Spyker gaven op een buitengewone aandeelhoudersvergadering toestemming voor de overname van het Zweedse autoconcern Saab. Verder werd bekend dat de Europese Investeringsbank Saab definitief een lening zal verstrekken. De koers van Spyker sloot 0,2 procent hoger, na eerder enkele procenten in de min te hebben gestaan.

De euro was 1,3625 dollar waard, tegen 1,3635 dollar aan het eind van de handel op donderdag. De euro is de afgelopen weken scherp gedaald in reactie op de onrust rond Griekenland en sterke Amerikaanse economische data.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie