Zwarte cijfers voor papierproducent CVG

VELSEN - Papierproducent Crown van Gelder (CVG) heeft vorig jaar weer winst geboekt. Door dalende grondstofkosten en lagere afschrijvingen kwam de nettowinst uit op 4,5 miljoen euro.

In 2008 boekte het bedrijf nog een verlies van ruim 14,9 miljoen euro na afschrijvingen. Dat maakte CVG vrijdag bekend.

Volgens topman Mees Hartvelt heeft CVG de productiecapaciteit 'redelijk' benut en het productassortiment verbeterd. Het bedrijfsresultaat bedroeg 5,4 miljoen euro tegen een verlies van 2 miljoen in 2008.

Verkoopprijzen

Hartvelt wijst er op dat CVG dit jaar de verkoopprijzen verder moet verhogen. Volgens hem is dat nog niet voldoende gebeurd om de recente stijging van de grondstofkosten te compenseren. ''Gelet op de bestaande overcapaciteit in de Europese papierindustrie is dit een belangrijk punt van aandacht voor onze onderneming.''

De vooruitzichten voor 2010 acht Hartvelt nog onzeker. ''Het is nog te vroeg om vast te stellen of de economische teruggang tot een structurele wijziging in de Europese markt voor houtvrij papier zal leiden.''

Celstof

De prijzen van celstof, de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG, daalden in 2009 met circa 30 procent ten opzichte van de hoogste prijs in 2008. In de tweede helft van 2009 steeg de prijs weer fors.

Wel is de orderportefeuille van CVG goed gevuld, aldus het bedrijf. CVG verwacht dan ook dat de afzet, die in 2009 met 7 procent daalde ten opzichte van 2008, dit jaar op hetzelfde niveau zal uitkomen als afgelopen jaar. De omzet kwam in 2009 uit op 144,7 miljoen euro. In 2008 was dat nog 160,8 miljoen euro.

Tip de redactie