NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben donderdag overtuigende winsten geboekt. De handel werd gesteund door de politieke steun die de Europese Unie uitsprak voor Griekenland, dat met grote schulden kampt.

Meevallende cijfers over de werkloosheid in de Verenigde Staten zorgden ook voor optimisme.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent hoger op 10.144,19 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom 1 procent tot 1078,47 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,4 procent omhoog ging tot 2177,41 punten.

Akkoord

EU-president Herman van Rompuy maakte bekend dat er een akkoord is bereikt over steun aan Griekenland. Van Rompuy liet weten dat Athene nog niet om geld heeft gevraagd, maar dat de EU klaar staat met hulp als dat nodig is.

''Het feit alleen al dat er wat positief commentaar is zorgt voor wat opluchting bij de mensen over de Griekse situatie'', aldus een Amerikaanse handelaar.

Banencijfers

Beleggers werden ook getrakteerd op meevallende banencijfers. Vorige week vroegen 440.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan tegen 480.000 een week eerder. Analisten gingen uit van 465.000 aanvragen. Dit was weer een signaal dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten verbetert.

Verder was er groot overnamenieuws in de Amerikaanse energiesector. Het energiebedrijf FirstEnergy neemt Allegheny Energy over voor 4,7 miljard dollar in aandelen. Door de combinatie ontstaat een van de grootste energiebedrijven in de Verenigde Staten. Het aandeel Allegheny maakte een sprong van 12 procent. FirstEnergy kreeg een koersverlies van 4,5 procent voor de kiezen.

Machinebouwer

In de Dow-Jonesindex waren vooral grote industriële bedrijven in trek. De grootste stijger was machinebouwer Caterpillar (plus 5,6 procent). Ook Alcoa, Boeing en 3M deden het goed. Laatstgenoemde kreeg een beleggingsaanbeveling van Sanford C. Bernstein en ging 2,1 procent in koers omhoog.

Op de Nasdaq-beurs zorgde Activision Blizzard voor een impuls. De gamesfabrikant, bekend van World of Warcraft, zag zijn beurswaarde met 9,6 procent toenemen na de publicatie van bedrijfsresultaten die analisten meevielen.

Op de valutamarkt in New York noteerde de euro op 1,3680 dollar tegen 1,3635 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 75,12 dollar.