Beurs Amsterdam sluit licht hoger

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is donderdag na een vrij grillige handelsdag licht hoger gesloten. Het Europese reddingsplan voor Griekenland kwam niet als een verrassing, maar het ontbreken van concrete maatregelen viel beleggers tegen.

De AEX-index sloot met een winst van 0,2 procent op 316,80 punten. De MidKap-index eindigde 0,4 procent in de plus op 507,97 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,6 procent. Londen eindigde 0,6 procent hoger.

Beleggers reageerden enigszins teleurgesteld dat Europese landen niet onmiddellijk bijspringen om Griekenland te helpen. EU-president Herman Van Rompuy liet weten dat Athene nog niet om geld heeft gevraagd, maar dat de eurolanden klaar staan met hulp als dat nodig is. De exacte details van het plan moeten nog worden bekendgemaakt.

Griekenland

Beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers kan de terughoudendheid op de beurzen wel begrijpen. ''Er wordt niet zo veel gezegd over hoe en wat. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de details van het plan eruit komen te zien.''

Ook is Plomp bang dat de hulp aan Griekenland een precedent schept. ''Voor de lange termijn is het misschien niet zo positief. Zo meteen komt er een ander land dat ook hulp wil en vervolgens verwijst naar Griekenland.''

Euro

Griekenland verkeert in grote financiële problemen. Door zijn enorme begrotingstekort dreigt het land het vertrouwen van de kapitaalmarkt te verliezen.

De euro is hierdoor onder druk komen te staan. De Europese munt was donderdag 1,3635 dollar waard tegen 1,3720 dollar bij het slot van de handel woensdag.

Air France-KLM

In de AEX was Air France-KLM de grootste verliezer (min 11,2 procent). De luchtvaartmaatschappij maakte woensdag nabeurs bekend in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een verlies te hebben geleden van 295 miljoen euro. Ook voor het vierde kwartaal wordt verlies verwacht.

De financiële fondsen stonden ook bij de dalers. Aegon daalde 0,9 procent en ING verloor 2,7 procent. Olieconcern Shell profiteerde van de goede cijfers van de Franse branchegenoot Total en won 2,3 procent.

Nutreco

Diervoeder Nutreco boekte een koerswinst van 3,9 procent. Beleggers waren te spreken over de resultaten in de tweede helft van 2009 en over de concrete winstprognoses die het bedrijf afgaf voor de eerste helft van dit jaar.

De beurs in Londen kreeg steun van de mijnbouwers dankzij positieve geluiden van Rio Tinto. Dat fonds steeg 2,4 procent, net als BHP Billiton. Branchegenoot Xstrata won 1,7 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie