Aziatische aandelenmarkten hoger

TOKIO - De Aziatische aandelenmarkten boekten donderdag winst. In China was het sentiment positief door afnemende zorgen dat de rentestanden verder zullen worden verhoogd.

In Australië reageerden beleggers positief op een beter dan verwachte ontwikkeling van de arbeidsmarkt.

De Zuid-Koreaanse Kospi-index sloot met een plus van 1,8 procent. In Australië won de All Ordinaries-index 1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde met enkele uren handel te gaan 1,3 procent hoger. De beurs in Tokio was gesloten in verband met de viering van de stichting van Japan.

Chinese export

De laatste tijd spelen zorgen over een verkrapping van het leenbeleid door de Chinese banken beleggers parten. Vorige maand waren er tekenen dat de Chinese overheid de teugels aanhaalt als het gaat om de kredietverstrekking. Dat zou de economische groei remmen.

Woensdag bleek echter dat de Chinese export zich minder sterk ontwikkelt dan eerder verwacht. Dat zou reden kunnen zijn voor China om de soepele kredietverstrekking op gang te houden.

Uit cijfers van het Australische bureau voor de statistiek bleek dat de werkloosheid op het continent in januari gedaald is naar het laagste niveau in elf maanden. Ongeveer 5 procent van de Australische beroepsbevolking is nu werkloos.

Tip de redactie