Air France-KLM blijft in het rood

PARIJS/AMSTERDAM - Air France-KLM heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 295 miljoen euro. Dat maakte de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

Hoewel het bedrijf tekenen van herstel zag in het derde kwartaal, blijft het economisch klimaat ''moeilijk''. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat het bedrijf met rode cijfers naar buiten komt.

Het operationele verlies kwam uit op 245 miljoen euro, vergelijkbaar met het cijfer van een jaar eerder. De omzet daalde met 16 procent tot 5,20 miljard euro.

De cijfers zijn slechter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een operationeel verlies van 227 miljoen en een omzet van 5,34 miljard euro.

Break-even

Voor het vierde kwartaal, dat van 1 januari tot 31 maart loopt, rekent het bedrijf op een vergelijkbaar operationeel verlies als in dezelfde periode een jaar eerder.

In het volgende boekjaar hoopt het bedrijf nog steeds break-even te draaien, exclusief de verliezen op brandstof-hedges.

Bij het passagiersvervoer daalde de omzet met 14,5 procent tot 4 miljard euro. Het aantal passagiersvluchten werd echter met 4,7 procent teruggebracht, waardoor de beladingsgraad iets toenam tot 80,2 procent.

Verbetering

Voor het vrachtvervoer is het derde kwartaal traditioneel het sterkste kwartaal van het jaar. Hier was volgens een bedrijf vooral in december een verbetering waar te nemen.

De beladingsfactor steeg met 4 procentpunten tot 70 procent dankzij het terugbrengen van de capaciteit met 19,3 procent. Desondanks daalde de omzet van het onderdeel met 26,8 procent tot 650 miljoen euro.

Tip de redactie