Weinig spektakel op Wall Street

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben woensdag weinig spektakel laten zien. In de eerste handel daalden de koersen, nadat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke had gehint op een einde van de steunmaatregelen.

Herstel volgde door berichten dat hulp voor Griekenland aanstaande is.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven eindigde 0,2 procent lager op 10.038,38 punten.

Ook de breder samengestelde S&P 500 verloor 0,2 procent, tot 1068,13 punten. De Nasdaq-index zakte 0,1 procent tot 2147,87 punten.

De handel was dun. Sommige handelaren bleven thuis vanwege de hevige sneeuwstormen aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Steun nodig

Bernanke maakte in een schriftelijke verklaring aan het Congres duidelijk dat de Amerikaanse economie momenteel nog steun nodig heeft, maar dat de teugels op enig moment weer moeten worden aangetrokken.

Waarschijnlijk doet de Federal Reserve dit in de eerste plaats door het aantrekkelijker te maken geld te plaatsen bij de centrale bank. Zo moet het geld weer terugkomen dat tijdens de crisis in het financiële systeem is gepompt.

Griekenland

Later kwamen er berichten binnen dat er nog deze week een reddingsplan komt voor Griekenland, dat met hoge schulden kampt. Frankrijk en Duitsland nemen daarbij het voortouw, aldus de Franse krant Le Monde.

Zij zouden in ieder geval de financiële markten willen laten zien dat de Griekse regering politiek wordt gesteund door andere landen in de eurozone.

Zeker is dat er tijdens een EU-top donderdag wordt gesproken over de problemen in Griekenland. Maar ook de gevaren die andere Europese landen lopen, zoals Spanje, Portugal en Ierland, komen aan de orde.

Disney

Financiële aandelen profiteerden op Wall Street het meest van het reddingsplan dat mogelijk in de maak is. JPMorgan Chase steeg 1,25 procent in koers, Bank of America zag zijn aandelen 1,4 procent meer waard worden.

Sprint Nextel was een van de grootste verliezers. Het telecombedrijf stelde teleur met omzetcijfers, waarna het aandeel bijna 8 procent daalde.

Krantengroep The New York Times overtuigde ook niet met zijn kwartaalresultaten en moest 9 procent inleveren. Amusementsconcern Walt Disney steeg 0,6 procent nadat het dinsdag na sluiting van Wall Street bedrijfscijfers had gepresenteerd.

Valutahandel

In de New Yorkse valutahandel werd er 1,3730 dollar voor de euro betaald. De Europese eenheidsmunt stond aan het einde van de Europese beurshandel op 1,3720 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 74,45 dollar.

Tip de redactie