ArcelorMittal trekt AEX in de min

AMSTERDAM - De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, is woensdag in de min de dag uitgegaan. Staalconcern ArcelorMittal, een zwaargewicht in de AEX, trok de index omlaag.

De stemming op de Europese beurzen was verder overwegend positief, dankzij berichtgeving over een Europees reddingsplan voor Griekenland.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,3 procent (0,96 punten) op een slotstand van 316,10 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 506,01 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 tot 0,7 procent.

ArcelorMittal publiceerde cijfers over het afgelopen kwartaal en gaf vooruitzichten voor dit jaar. Vooral de verwachtingen stelden teleur.

De topman zei dat 2010 beter zal worden dan 2009, maar dat het economisch herstel langzaam verloopt. Het aandeel, goed voor ruim 12 procent van de AEX, sloot 7,5 procent lager.

Lenen duurder

De Europese aandelenmarkten wonnen woensdag aanvankelijk flink. De toonaangevende Europese graadmeters stonden op het hoogtepunt op winsten tussen 1 en 2 procent. Uitspraken van de president van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, drukten de stemming in de middag echter.

Bernanke zette uiteen hoe de centralebankiers de uitzonderlijke maatregelen willen terugdraaien die zijn genomen om de financiële crisis te bezweren.

Dit betekent in feite dat lenen duurder zal worden. Dit zou de consumptie en investeringen en uiteindelijk de economische groei remmen, wat niet goed is voor de groei van bedrijfswinsten.

Overname

De financiële aandelen profiteerden van het vooruitzicht dat Europa euroland Griekenland niet aan zijn lot zal overlaten. Angst voor een crisis in de eurozone zette vorige week vooral de banken en verzekeraars onder druk.

Verzekeraar Aegon en bank en verzekeraar ING stonden woensdag bovenin de AEX met plussen van 3 en 3,1 procent. SNS Reaal won in de MidKap 1,1 procent.

DPA Group maakte een overname bekend. De detacheerder koopt branchegenoot WR Leading in Finance voor bijna 28 miljoen euro. Beleggers reageerden positief. Het aandeel sloot 4,3 procent in de plus.

De euro stond op 1,3720 dollar, tegen 1,3800 dollar aan het eind van de handel op dinsdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie