ArcelorMittal boekt meer winst met minder omzet

AMSTERDAM - ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern, heeft in het vierde kwartaal van 2009 een nettowinst behaald tegen een verlies een jaar eerder. De winst kwam uit op 1,07 miljard dollar.

De marktomstandigheden blijven dit jaar ''uitdagend'', zo maakte ArcelorMittal woensdag bekend.

Een jaar eerder leed het bedrijf nog een nettoverlies van 2,6 miljard dollar. Analisten gepolst door Reuters rekenden op een nettowinst van 495 miljoen dollar.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 2,1 miljard dolllar tegen 2,8 miljard dollar een jaar eerder. Hier werd gerekend op een bedrijfsresultaat van 2,2 miljard dollar. ArcelorMittal verwacht voor het eerste kwartaal van dit jaar een bedrijfsresultaat van 1,8 tot 2,2 miljard dollar.

De omzet bedroeg 18,6 miljard dollar vergeleken met 22 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2008. De omzet werd door analisten geraamd op 18,7 miljard dollar.

Resultaat

Over heel 2009 kwam het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal uit op 5,8 miljard dollar tegen 24,4 miljard dollar in het jaar daarvoor. De omzet halveerde bijna tot 65 miljard dollar, van 124,9 miljard in 2008. De nettowinst bedroeg 118 miljoen dollar tegen een winst van 9,4 miljard dollar in 2008.

Het bedrijf verscheepte vorig jaar 71,1 miljoen ton staal en 20 miljoen ton in het vierde kwartaal. Dat is een toename van 10 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Capaciteit

De capaciteitsbenutting in de fabrieken van ArcelorMittal steeg in het afgelopen kwartaal tot 70 procent. Het bedrijf halveerde zijn capaciteit om de economische crisis het hoofd te bieden. Ook werden duizenden banen geschrapt om kosten te besparen. Over heel 2009 behaalde ArcelorMittal 2,7 miljard dollar aan kostenbesparingen.

Het concern liet weten dit jaar voor 4 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen te doen, met de focus op groeiprojecten in opkomende markten. Dat is een toename met 43 procent vergeleken met een jaar eerder.

Topman Lakshmi Mittal zei in een verklaring dat ''ArcelorMittal goed gepositioneerd is om te profiteren van het gestage, maar langzame economische herstel dat onderweg is''. Hij verwacht dat de vraag zal aantrekken.

Tip de redactie