Kleisterlee: kredietmarkt blijft zwak

AMSTERDAM - De topman van elektronicaconcern Philips Gerard Kleisterlee denkt dat het financieringsklimaat voor grote ondernemingen dit jaar zwak blijft.

Ondanks de aantrekkende economie verwacht de topman geen verbetering. Dat staat woensdag te lezen in een interview met Het Financieele Dagblad.

Het concern wil zelf de financiering op orde hebben zonder bij banken kredieten af te moeten sluiten. ''Met het oog op de kwetsbaarheid van het financiële stelsel doe je er goed aan niet afhankelijk te zijn van financiering'', aldus Kleisterlee.

Steun

De topman verwacht dat het terugbetalen van staatssteun door banken een negatief effect heeft op het financieringsklimaat. Bovendien is er volgens de topman een discussie gaande over de verhoging van de kapitaaleisen van financiële instellingen.

''Daarnaast moeten overheden een enorm beroep doen op de kapitaalmarkten om hun schulden te financieren. Dus je weet dat het financieringsklimaat er zeker niet beter op zal worden.''

In het vraaggesprek zegt Kleisterlee het jammer te vinden als bestuursvoorzitter niet in staat te zijn geweest de Vision 2010-doelstellingen te hebben gehaald. ''Maar er moet wel een markt zijn.'' Kleisterlee stapt volgend jaar op als topman. ''Mijn opvolger moet Philips laten groeien.''

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie