SAS schokt aandeelhouders

STOCKHOLM - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft dinsdag een kwart van haar beurswaarde verloren. De onderneming maakte een groot verlies bekend en heeft aandeelhouders gevraagd nog eens 5 miljard kroon (bijna 500 miljoen euro) aan steun te geven. De beurskoers belandde daardoor op het laagste niveau in achttien jaar.

SAS heeft vorig jaar een verlies van 2,9 miljard kroon (286 miljoen euro) geleden tegen een verlies van 6,4 miljard kroon een jaar eerder. Toch sprak Mats Jansson van het ''moeilijkste jaar voor de gehele luchtvaart''. De omzet van zijn bedrijf daalde van 52,9 miljard naar 44,9 miljard kroon (4,4 miljard euro).

De regeringen van Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn voor de helft eigenaar van SAS. Zij zullen deelnemen aan de claimemissie die de luchtvaartonderneming voorbereidt. Banken staan garant voor de stukken die de overige aandeelhouders niet willen kopen.

SAS gaat voor nog eens 2 miljard kroon (200 miljoen euro) in de kosten snijden. Eerder werd al een kostenbesparing van 5 miljard kroon aangekondigd om beter te kunnen concurreren met prijsvechters als Ryanair en easyJet.

Tip de redactie