Wall Street veert op na Grieks gerucht

NEW YORK - Geruchten dat Griekenland steun krijgt om zijn schulden terug te dringen, hebben dinsdag de koersen op de effectenbeurzen in New York omhoog gedreven.

De Dow-Jonesindex van dertig grote Amerikaanse fondsen eindigde met een winst van 1,5 procent op 10.058,64 punten.

De breder samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1070,52 punten. De Nasdaq-index, een belangrijke indicator voor de technologiesector, won 1,2 procent tot 2150,87 punten.

Tijdens de handel kropen de belangrijkste beursgraadmeters naar winsten van tegen de 2 procent. Maar in het laatste handelsuur besloten beleggers wat winst te nemen.

Dow-Jonesindex

Maandag sloot de Dow-Jonesindex nog voor het eerst sinds november onder de 10.000 punten.

Dit kwam toen vooral door zorgen over de financiële positie van Griekenland en vrees voor een schuldencrisis in de eurozone.

Steun

Uit Duitse regeringsbronnen kwamen dinsdag berichten naar buiten dat regeringen in de eurozone in principe hebben besloten Griekenland te steunen. Daarvoor zouden verscheidene mogelijkheden worden bestudeerd.

The Wall Street Journal meldde dinsdagavond dat er al een plan is besproken met president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank.

Wall Street reageerde met opluchting. Het Griekse schuldenprobleem houdt de financiële markten al enige tijd in de greep. Nu is er mogelijk 'ruggensteun', zo zei een handelaar.

Euro

Een gevolg was dat de euro behoorlijk in koers steeg ten opzichte van de dollar, waardoor de prijzen van grondstoffen in dollars stegen.

De aandelen van grondstoffenbedrijven waren daardoor ook in trek. Zo was in de Dow aluminiumproducent Alcoa een van de sterkste stijgers met een winst van 1,7 procent.

Caterpillar

De grootste winnaar was Caterpillar met een koerssprong van 5,4 procent. De fabrikant van zware (bouw)machines kreeg een positieve aanbeveling van Morgan Stanley.

De bank stelde aandelen in de industriële sector nu ''aantrekkelijk'' te vinden. Boeing (plus 3,2 procent) profiteerde daar ook van.

Coca-Cola

Beleggers reageerden ook positief op bedrijfsresultaten van Coca-Cola. De frisdrankgigant zag zijn beurskoers met 2,6 procent stijgen, vooral door de grote vraag naar zijn producten in opkomende economieën als China, India en Brazilië.

Op de valutamarkt in New York noteerde de euro een koers van 1,3785 dollar tegen 1,3660 dollar een dag eerder.

Dinsdag aan het einde van de Europese beurshandel kostte de Europese eenheidsmunt 1,38 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 2,9 procent tot 73,94 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie