Hogere kwartaalwinst Coca-Cola

CHICAGO - Coca-Cola heeft een goed vierde kwartaal achter de rug. De grootste frisdrankenproducent ter wereld behaalde een nettowinst van 1,54 miljard dollar in vergelijking met 995 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Coca-Cola maakte de cijfers dinsdag bekend.

De winst kwam neer op 66 cent per aandeel, wat overeenkwam met de verwachtingen van analisten. In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg de winst nog 43 cent per aandeel.

Coca-Cola zag de omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar met 5 procent stijgen tot 7,51 miljard dollar. In het derde kwartaal ging de omzet 2 procent omhoog. Ook de eerste twee kwartalen behaalde het concern een hogere omzet van respectievelijk 2 procent en 4 procent.

China

Volgens topman Muhtar Kent heeft Coca-Cola het marktaandeel in het laatste kwartaal verder kunnen uitbreiden. Vooral in China en Zuid-Amerika zijn meer drankjes aan de man gebracht. De hogere omzet in deze regio's maakte een omzetdaling in Noord-Amerika ruimschoots goed.

De frisdrankenfabrikant kondigde verder aan te streven naar een verdubbeling van de omzet per 2020. Het bedrijf zal volgens Kent dan in alle marktsegmenten de nummer één zijn. Maar de economische crisis maakt deze doelstelling onzeker. Bovendien kan grootste concurrent Pepsi zijn achterstand op Coca-Cola inlopen. Beide bedrijven moesten tijdens de recessie flink in de kosten snijden. Pepsi publiceert donderdag zijn kwartaalcijfers.

Tip de redactie