ROTTERDAM - Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat gezegde gaat niet op in de financiële wereld.

Bestuurders van ondernemingen, die vragen van analisten niet beantwoorden, zien dat vaak bestraft met een lagere beurskoers. Beleggers houden er niet van als er geen antwoord komt. Zij gaan er kennelijk van uit dat er in de onderneming iets aan de hand is.

Dat stellen Nederlandse onderzoekers in een artikel, dat binnenkort verschijnt in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Journal of Accounting Research. Volgens hen moeten bestuurders vaak een lastige afweging maken bij het beantwoorden van vragen.

Het kan leiden tot concurrentieschade of tot juridische kosten. De beslissing wordt niet altijd weloverwogen genomen, schrijven Maarten Pronk, Erik Roelofsen en Stephan Hollander. De onderzoekers zijn verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en aan de Universiteit van Tilburg.

Omzet

De onderzoekers namen 1200 bijeenkomsten van bestuurders en analisten onder de loep. Bij zes van de tien bijeenkomsten bleven vragen onbeantwoord. In veel gevallen wilden de ondernemers niet diep ingaan op omzet of marges, maar ook over overnames en onderzoek en ontwikkeling binnen bedrijven werden vragen niet beantwoord.

Vorige maand werd ook bekend dat doorvragen tijdens een 'conference call' loont. Hoe langer de conference call duurt, hoe informatiever deze is en juister de voorspellingen van analisten over de daarop volgende kwartalen, aldus promovendus Erik Roelofsen van dezelfde Erasmus Universiteit.