AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa beleefden dinsdag een onrustige handelsdag. De AEX schommelde de hele dag tussen kleine plussen en minnen om op het nippertje met een plus te sluiten. Nervositeit rond de schuldenproblematiek van Griekenland, Spanje en Portugal bleef het sentiment beheersen.

De AEX-hoofdindex sloot met een winst van 0,56 punt (0,2 procent) op 317,06 punten. De MidKap sloot 1,24 punt (0,3 procent) hoger op 503,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen de 0,2 en 0,4 procent.

Speculaties rond de staatsschulden in de eurozone waren de belangrijkste aanjagers voor koersschommelingen dinsdag. Beleggers vrezen dat banken geraakt zullen worden door de problemen en dat de euro instabiel wordt.

Kredietbeoordelingen

In de loop van de middag kreeg de handel wat steun, vanwege speculatie dat andere eurolanden het met grote schulden kampende Griekenland te hulp gaan schieten. Tegen het slot van de Europese beurzen doken de koersen kortstondig in het rood. Kredietbeoordelaar Fitch deed rond die tijd uitlatingen over de kwetsbaarheid van de AAA-status van Groot-Brittannië.

Financiële fondsen behoorden tot de sterkste stijgers in Europa, hoewel ze tegen het slot een deel van de winsten moesten inleveren. ING ging in Amsterdam aan de leiding met een plus van 3,1 procent. Aegon klom 2,9 procent. In Londen steeg HSBC met 0,3 procent en Barclays won 0,5 procent.

Dow Jones

De handel kreeg ook steun van Wall Street. De toonaangevende Dow-Jonesindex klom dinsdag weer tot boven de 10.000 punten. De Dow-Jones noteerde rond het slot van de Europese beurzen een winst van 1,8 procent op 10.089 punten. Maandag sloot de Dow nog voor het eerst sinds november onder die puntengrens.

Ook de grondstoffenfondsen zaten in de lift, geholpen door de hogere metaalprijzen. Staalconcern ArcelorMittal, dat woensdag met cijfers komt, steeg 2,1 procent. In Londen won mijnbouwer BHP Billiton 1,5 procent en Xstrata steeg 4,5 procent. Het Duitse ThyssenKrupp klom 2,3 procent.

TomTom

De producent van navigatieapparatuur TomTom steeg 1,1 procent. Volgens SNS Securities bestaat er een kans dat TomTom wordt overgenomen door de Amerikaanse rivaal Garmin.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de grootste daler van de AEX met een min van 6 procent. Het bedrijf verwacht in 2010 een geringe stijgin van de winst per aandeel, zo maakte het maandagavond bekend.

MidKapper Crucell verloor 1,2 procent. Het biotechnologiebedrijf maakte beter dan verwachte cijfers bekend, maar de vooruitzichten voor dit jaar vielen tegen.

Spyker

Sportwagenfabrikant Spyker Cars won 6,3 procent. Spyker maakte maandag nabeurs bekend dat het meer financiering heeft geregeld voor de overname van Saab. Topman Victor Muller heeft zijn oude werkgever Heerema bereid gevonden om een lening van 25 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro) te verstrekken.

De euro noteerde 1,3800 dollar. Maandag noteerde de Europese munt ten tijde van het slot van de Europese beurzen nog 1,3705 dollar.