LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell verwacht dat de omzet dit jaar in lijn zal zijn met 2009 en het bedrijfsresultaat 'gezond' zal blijven. Dinsdag publiceerde het bedrijf de resultaten over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor 2010.

Crucell boekte een nettowinst van 23,9 miljoen euro tegen 14,3 miljoen euro in 2008. De omzet steeg met 26 procent tot 358 miljoen euro. De cijfers waren iets beter dan verwacht. Analisten gepolst door Reuters verwachtten een nettowinst van 17 miljoen euro op een omzet van 348 miljoen euro.

Het bedrijf kondigde aan de uitgaven voor onderzoek en productontwikkeling dit jaar met minstens een derde te verhogen. Vorig jaar werd hieraan 70,2 miljoen euro uitgegeven.

Johnson & Johnson

Crucell heeft het afgelopen jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Hierbij kreeg het bedrijf een kapitaalinvestering van meer dan 300 miljoen euro. Dit geld kan onder meer worden gebruikt voor productontwikkeling.

Het bedrijf uit Leiden zag de verkoop van vaccins toenemen met 35 procent. Dit was vooral te danken aan grotere verkopen van Quinvaxem, een combinatiemiddel van vijf vaccins tegen kinderziekten dat Crucell levert aan ontwikkelingslanden.

Het bedrijf heeft in 2009 een nieuw contract gekregen voor de levering van deze vaccins. Analisten verwachten dat Crucell dit jaar vervolgorders in de wacht zal slepen.

In het vierde kwartaal van 2009 boekte Crucell een nettowinst van 15,6 miljoen euro op een omzet 105,4 miljoen euro. Dit was ook beter dan analisten hadden voorzien.