PARIJS - Vastgoedconcern Unibail-Rodamco heeft in 2009 weinig gemerkt van de financiële crisis en de recessie. Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde jaarresultaten van het bedrijf.

Per aandeel werd een winst geboekt van 9,19 euro, tegen 8,58 euro een jaar eerder. De huurinkomsten stegen met 3,4 procent tot 1,26 miljard euro. Aandeelhouders kunnen een dividend tegemoetzien van 8 euro per aandeel.

Hoewel de winkelhuurders door de recessie minder omzetten, nam de leegstand in de winkelcentra slechts minimaal toe van 1,8 tot 1,9 procent. Winkelcentra maken het overgrote deel van de bezittingen van Unibail uit. ''De beperkte impact van de crisis op deze resultaten is vooral te danken aan de onderliggende bezittingen'', aldus topman Guillaume Poitrinal.

Vastgoed

De vastgoedmarkt is in de tweede helft van 2009 in rustiger vaarwater gekomen. Na het klappen van een zeepbel zijn de vastgoedwaardes in Europa flink gedaald. De bodem lijkt nu echter in zicht. Over heel 2009 daalde de waarde van het vastgoed van Unibail met 2,29 miljard euro. Het grootste deel van de afschrijvingen, 1,91 miljard euro, zat echter in de eerste jaarhelft.

Volgens het bedrijf is 2010 goed begonnen met ''tastbare tekenen van herstel''. Desondanks voorziet Unibail geen grote winststijging. Aandeelhouders moeten rekening houden met een stijging van winst per aandeel tussen 0 en 2 procent.

Het bedrijf ziet zichzelf goed gepositioneerd om aankopen te doen, als zich kansen voordoen. Vorige week maakte Unibail bekend een vastgoedportefeuille in Frankrijk en Polen te hebben overgenomen.