AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben de handelsdag maandag in de plus afgesloten. Hogere koersen op de Amerikaanse beurzen inspireerden Europese beleggers aan het eind van de middag.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak in Amsterdam, won 0,5 procent (1,46 punten) tot een stand van 316,50 punten. De MidKap-index sloot de dag met een verlies van 0,9 procent op 502,64 punten. De grote Europese beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs, boekten plussen van 0,6 tot 1,2 procent.

De aandelenmarkten waren de handel, na de stevige verliezen van een week eerder, positief begonnen. In de loop van de dag zakten de koersen echter toch weer weg. Zorgen over de eurozone staken de kop weer op. De vrees is dat er een schuldencrisis zal ontstaan naar aanleiding van de problemen waar euroland Griekenland zich in bevindt.

Overheden

Een Londense investeerder gaf een treffende beschrijving. ''Het is al moeilijk genoeg voor investeerders als bedrijven hun verplichtingen niet nakomen. Laat staan wat er gebeurt als overheden hun verplichtingen niet na kunnen komen.''

Amerikaanse beleggers schudden de zorgen echter van zich af, dankzij onder meer hogere koersen voor energie-aandelen. Na enige uren handel stond de S&P 500-index in New York enkele tienden van een procent in de plus.

Grondstoffen

Grondstoffenaandelen profiteerden van positieve berichten van de Brits-Zwitserse mijnbouwer Xstrata. Het bedrijf meldde een winstdaling van ruim 40 procent, maar maakte ook optimistische opmerkingen over de toekomst en het dividendbehoud.

Xtrata won in Londen 3,6 procent. BHP Billiton en Anglo American, ook mijnbouwers, klommmen 1,8 en 2,3 procent. In Amsterdam won staalconcern ArcelorMittal 2,6 procent waarmee het de koploper van de AEX was. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp pluste in Frankfurt 1,1 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM meldde over januari een daling van het aantal passagiers met 3,2 procent ten opzichte van 2009. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij verloor 1,6 procent.

De euro stond op een stand van 1,3705 dollar. Vrijdag aan het eind van de handel was de munt 1,3610 dollar waard.