NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag opnieuw gedaald.

De Amerikaanse beleggers blijven zich zorgen maken over de financiële positie van Europese landen als Griekenland, Spanje en Portugal. Zij worstelden vrijdag met tegenstrijdige signalen uit de Amerikaanse arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde iets, maar ook het aantal banen liep terug.

Na een kleine vier uur handel stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen op 9948 punten, een verlies van 0,5 procent. Ook de breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,5 procent en kwam uit op 1057 punten. Op de technologiebeurs Nasdaq bleef de daling beperkt tot 0,1 procent en dat bracht de graadmeter op 2123 punten.

Griekenland

De schuldenlast van Griekenland, Spanje en Portugal maakt de beleggers nerveus. ''De vrees is dat maandagochtend de situatie aan de andere kant van de oceaan is verslechterd'', aldus een handelaar in New York. Sommige beleggers verruilen aandelen nu voor de dollar. De euro daalde daardoor ten opzichte van de dollar in waarde.

De duurdere dollar had een negatief effect op de koersen van fondsen die gerelateerd zijn aan grondstoffen. Zo daalde het aandeel ExxonMobil 0,8 procent.

Houvast

Veel houvast aan binnenlands Amerikaans nieuws hadden de beleggers vrijdag niet. De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde van 10 procent in december tot 9,7 procent in januari. Er was rekening gehouden met een lichte stijging.

Maar daar stond tegenover dat het aantal banen in januari onverwacht afnam met 20.000 vergeleken met een maand eerder.