AMSTERDAM - Beleggers zijn vol vertrouwen aan het nieuwe jaar begonnen. Het sentiment onder Nederlandse beleggers is zelfs sinds augustus 2007 niet zo hoog geweest, meldde bankconcern ING vrijdag.

De zogeheten beleggersbarometer van de bank, die het sentiment onder beleggers meet, is in het nieuwe jaar 9 punten gestegen tot 138.

Een meerderheid van de beleggers (73 procent) verwacht de komende drie maanden een stijging van de belangrijke AEX-beursgraadmeter en 61 procent als gevolg daarvan ook een stijging van de waarde van hun beleggingsportefeuille. Ruim een kwart verwacht geen wijziging en slechts 8 procent voorziet een daling.

Consumentengoederen

Van de beleggers is 64 procent van plan om nieuw te beleggen geld in aandelen te investeren. Financiële waarden, dagelijkse consumentengoederen en energie zijn sectoren waar beleggers het meeste brood in zien.

Als minst kansrijke sector staat de gezondheidszorg te boek: 61 procent ziet geen kansen in deze sector.

Volgens ING komt dit waarschijnlijk omdat de weging van aandelen uit deze sector op de Nederlandse beurs erg laag is. ''Internationaal gezien is het echter wel een sector van betekenis, waaraan wij dit jaar juist goede kansen toedichten'', zegt Bob Homan van ING Investment Office.

Ontwikkeling

Van de beleggers meent 65 procent dat de algemene economische situatie in Nederland de afgelopen drie maanden verder is verbeterd. Voor de komende drie maanden meent 63 procent dat deze ontwikkeling doorzet.

Over de eigen financiële situatie verwacht 20 procent de komende drie maanden een verbetering, 62 procent ziet geen verandering en 17 procent verwacht een verslechtering.