AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag net als een dag eerder met forse koersverliezen gesloten.

De schuldenproblematiek van Griekenland, Spanje en Portugal maakte beleggers nerveus. Een meevallend cijfer over de werkloosheid in de Verenigde Staten bood geen soelaas. Alle AEX-fondsen stonden in het rood.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 8,19 punten (2,5 procent) op 315,04 punten. Donderdag leverde de hoofdgraadmeter 2,9 procent in. De MidKap eindigde 12,24 punten (2,4 procent) lager op 507,37 punten. Londen en Frankfurt verloren tot 1,8 procent. De beurs in Parijs noteerde 3,4 procent in de min.

Griekenland

De vrees dat Griekenland, Spanje en Portugal niet of nauwelijks in staat zijn om hun schuldenlasten te verminderen, speelt de aandelenbeurzen al enige tijd parten.

Sommige beleggers stapten uit aandelen en staken hun geld in de dollar. Dat zette de waarde van de euro onder druk en leidde tot een prijsdaling bij grondstoffen die over het algemeen in dollars worden verhandeld. De euro noteerde 1,3610 dollar in vergelijking met 1,3760 dollar donderdag.

Staalconcern ArcelorMittal leverde 2,8 procent in. De mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto verloren in Londen tot 1,9 procent. Xstrata verloor 5,2 procent.

Shell

Olieconcern Shell daalde 0,9 procent. Donderdag werd het aandeel 2,2 procent minder waard na tegenvallende kwartaalcijfers. Het Franse Total zakte 3,5 procent en BP ging 0,9 procent omlaag.

De werkloosheid in de VS daalde in januari tot 9,7 procent, het laagste niveau in vijf maanden. In december bedroeg de werkloosheid nog 10 procent van de beroepsbevolking. Analisten dachten dat de werkloosheid zou stijgen tot 10,1 procent.

De werkgelegenheid in de VS kromp vorige maand echter met 20.000, terwijl op een groei was gerekend van vijfduizend. Het cijfer over december werd herzien tot een neergang met 150.000 banen van een eerder gemelde krimp van 85.000 arbeidsplaatsen.

ING

Banken en verzekeraars kregen ook zware klappen. ING verloor 5,9 procent, Aegon leverde 5,2 procent in. Beide fondsen gingen donderdag al flink onderuit met verliezen van respectievelijk 8,4 en 9,4 procent.

In Londen daalden HSBC en Barclays 1,2 procent. Lloyds zakte 5,7 procent. Het Duitse Commerzbank leverde 0,7 procent in, Deutsche Bank koerste 1,6 procent omlaag en Allianz zakte 2,1 procent in waarde.

Het Franse BNP Paribas ging 5,5 procent achteruit en Crédit Agricole daalde 5,1 procent. Axa verloor 6 procent.