AMSTERDAM - Olieconcern Shell ontslaat nog eens duizend werknemers om de kosten verder omlaag te brengen.

De reductie komt bovenop een lopende reorganisatie waarbij wereldwijd vijfduizend banen verdwijnen en moet ten minste 1 miljard dollar aan besparingen opleveren. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers.

De maatregel vloeit voort uit de zwakke marktomstandigheden waar Shell mee kampt. ''De olieprijzen zijn hoger dan een jaar geleden, maar de gasprijzen en raffinagemarges zijn fors gedaald als gevolg van de zwakkere vraag en hoge voorraadniveaus in de industrie'', aldus bestuursvoorzitter Peter Voser.

Hij verwacht geen snel herstel van de economie en noemt de vooruitzichten voor dit jaar onzeker.

De extra banenreductie bij Shell zal volgens Voser 'nauwelijks' effect hebben op de Nederlandse onderdelen van het olieconcern. De ontslagronde van vorig jaar had de grootste impact op Nederland.

Downstream

De extra ontslagen zullen onder meer plaatsvinden in de zogeheten divisie downstream, waar raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten onder vallen.

Vanwege de zwakte in downstream heeft Shell in het afgelopen jaar al voor 1,2 miljard dollar aan onderdelen van die divisie verkocht, waarmee het totaal aan desinvesteringen over de afgelopen vijf jaar op 11 miljard dollar komt.

Het einde is nog niet in zicht. Begin dit jaar kondigde Shell plannen aan om een raffinaderij in Canada te sluiten, die een capaciteit heeft van 130.000 vaten per dag. Shell neemt in de loop van dit jaar nog eens 560.000 vaten aan raffinagecapaciteit, 15 procent van het totaal, onder de loep.

Zwaar

''De omstandigheden in downstream zijn zwaar. Er is aanzienlijke overcapaciteit in de raffinage-industrie, die door de economische crisis wordt versterkt'', aldus Voser. Hij wil daarom selectief investeren ''in minder, maar winstgevendere markten met groeipotentieel''.

Shell rapporteerde donderdag over het vierde kwartaal een nettowinst van 1,96 miljard dollar in vergelijking met een nettoverlies van 2,8 miljard dollar een jaar eerder.

Het bedrijf stelt voor een dividend uit te keren van 42 dollarcent over het vierde kwartaal en verwacht hetzelfde bedrag ook in het eerste kwartaal aan te kunnen bieden.

Winst

Op basis van geschatte actuele kosten, de maatstaf die Shell zelf hanteert, bedroeg de winst exclusief eenmalige posten 2,77 miljard dollar tegenover 3,88 miljard dollar een jaar eerder. Hier rekenden analisten in doorsnee op 2,89 miljard dollar.

Inclusief de eenmalige posten, waaronder ontslagvergoedingen van ongeveer 900.000 dollar, bedroeg de winst op basis van geschatte actuele kosten iets minder dan 1,2 miljard dollar. Dat is een daling van 75 procent ten opzichte van de bijna 4,8 miljard dollar een jaar eerder.

Over heel 2009 zakte de nettowinst van Shell met 52 procent tot 12,5 miljard dollar van 26,3 miljard een jaar eerder.