AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam is donderdag met een flink verlies de dag uitgegaan. Een tegenvallend Amerikaans cijfer over de werkgelegenheid en zorgen over de schulden van enkele Europese overheden drukten de stemming op de Europese beurzen.

De AEX-index verloor 2,9 procent (9,80 punten) en sloot op 323,23 punten. De MidKap-index daalde 2,3 procent tot 519,61 punten. De graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs moesten 2,2 tot 2,8 procent terug.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat de afgelopen week 480.000 Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben gedaan. Dat was flink meer dan de 460.000 waarop door analisten was gerekend.

Zorgen

De Amerikaanse arbeidsmarkt is een zorgpunt voor sommige economen. Zij vrezen dat als deze niet verbetert, het economisch herstel zal worden geremd, omdat de consument terughoudend is om weer meer te gaan uitgeven.

Vrijdag komt het maandelijkse werkloosheidscijfer naar buiten. Er wordt gerekend op een minieme banengroei.

Euro

De zorgen over de schulden en begrotingstekorten van enkele eurolanden staken donderdag ook de kop weer op. De rendementen die investeerders eisen op staatsleningen van de zwakkere broeders van de euro, Griekenland, Portugal en Spanje, stegen.

De euro verloor terrein op de dollar. De Europese munt deed 1,3760 dollar, tegen 1,3900 dollar aan het eind van de handel op woensdag.

Santander

De Spaanse bank Santander kwam met cijfers. De grootste bank van de eurozone boekte vorig jaar een hogere winst, maar moest wel meer geld opzijzetten voor slechte leningen. Dat wakkerde zorgen bij beleggers aan over nieuwe afschrijvingen bij de banken.

Santander daalde in Madrid 7 procent. Verzekeraar Aegon ging in Amsterdam 9,4 procent omlaag en ING verloor 8,4 procent.

Shell

Olieconcern Shell publiceerde tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Vooral bij de verwerkingsafdeling van ruwe olie tot olieproducten was het resultaat teleurstellend, met historisch lage marges. Het aandeel daalde 2,2 procent.

De producent van was- en levensmiddelen Unilever zakte 3,1 procent. Bij publicatie van de jaarcijfers bleek dat het bedrijf alleen met flinke prijsverlagingen en grote marketinginspanningen de volumegroei op peil wist te houden.

Verder toonde topman Paul Polman zich weinig optimistisch over de marktomstandigheden in 2010.