FRANKFURT - De Duitse bankgigant Deutsche Bank is vorig jaar sterk uit de financiële crisis gekomen.

Het concern boekte een nettowinst van 5 miljard euro. In 2008 kwam er na een desastreus laatste kwartaal nog een verlies van 3,9 miljard euro in de boeken terecht.

In de laatste drie maanden van 2009 kwam de winst uit op 1,3 miljard euro, zo meldde Deutsche Bank donderdag. Topman Josef Ackermann verklaarde dat de economische en financiële omstandigheden zijn verbeterd. ''Maar het kost nog tijd om de gevolgen van de recente crisis te verwerken.''

Belastingmeevaller

De forse winst in het vierde kwartaal was mede te danken aan een belastingmeevaller. Het was het vierde achtereenvolgende kwartaal dat Deutsche Bank meer dan 1 miljard euro winst boekte.

Deutsche Bank profiteerde afgelopen jaar net als andere banken van gunstige financieringsmogelijkheden die door centrale banken werden geboden om de economische activiteit op gang te brengen. Deze steunmaatregelen worden waarschijnlijk dit jaar geleidelijk ingetrokken.

De economische neergang is nog duidelijk te zien in de boeken van Deutsche Bank. Het bankconcern verdubbelde vorig jaar ruimschoots zijn voorzieningen voor leningen die mogelijk niet meer worden terugbetaald, tot een bedrag van 2,6 miljard euro.