AMSTERDAM - Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2009 de winst zien dalen met 75 procent, waarbij dalende raffinagemarges bij Downstream op het resultaat wogen, zo blijkt donderdag uit het kwartaalbericht van Shell.

Shell leed bij zijn downstream-activiteiten (raffinage en pompstations) een verlies van 1,76 miljard dollar. Dat kwam vooral door een eenmalige afschrijving van 1,3 miljard dollar.

Om de "zware" omstandigheden bij Downstream als gevolg van aanzienlijke overcapaciteit in de raffinage-industrie het hoofd te bieden kondigt het concern aan, bovenop de eerder geplande reductie van 5.000 werknemers, nog eens 1.000 banen te schrappen in het komende jaar, om in 2010 de onderliggende kosten met ten minste 1 miljard dollar te verlagen.

Wereldeconomie

CEO Peter Voser stelt: "Onze resultaten over het vierde kwartaal van 2009 werden beïnvloed door de zwakke wereldeconomie. De olieprijzen zijn hoger dan een jaar geleden, maar de gasprijzen en raffinagemarges zijn fors gedaald door de zwakkere vraag en hoge voorraadniveaus in de industrie. Wij gaan niet uit van een snel herstel, en de vooruitzichten voor 2010 zijn onzeker", aldus de bestuursvoorzitter.

De winst op basis van geschatte actuele kosten, de CCS-winst, een cijfer dat door marktpartijen als belangrijk winstcijfer wordt beschouwd, kwam in het afgelopen kwartaal 75 procent lager uit op 1,18 miljard dollar, ten opzichte van 4,79 miljard dollar een jaar geleden.

Nettowinst

De nettowinst van Shell kwam in het laatste kwartaal van 2009 uit op 1,96 miljard dollar ten opzichte van een nettoverlies van 2,81 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2008. Analisten gepolst door Reuters rekenden op een nettowinst van 2,89 miljard dollar.

De productie van Shell bedroeg over het afgelopen kwartaal 3,331 miljoen vaten olie per dag. Hier werd gerekend op een olie-equivalent van 3,38 miljoen vaten.

Het bedrijf stelt een dividend over het vierde kwartaal voor van 0,42 dollar en verwacht dit bedrag ook over het eerste kwartaal van 2010 te zullen uitkeren.