TOKIO - Ondanks enorme terugroepacties wegens technische problemen, heeft de Japanse autoproducent Toyota zijn winstverwachting voor zijn gebroken boekjaar, dat eindigt in maart, naar boven bijgesteld.

Dat heeft het bedrijf vooral te danken aan een goed afgelopen kwartaal. Toyota behaalde over het derde kwartaal een nettowinst van 153,2 miljard yen (1,2 miljard euro), vergeleken met een verlies van 165 miljard yen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Toyota donderdag bekendgemaakt.

Toyota, waarvan het imago de laatste weken een flinke deuk opliep door technische mankementen, voorziet nu een nettowinst over het hele boekjaar van 80 miljard yen.

Eerder ging 's werelds grootste autofabrikant nog uit van een verlies, maar deze verwachting werd door analisten als veel te voorzichtig beschouwd.

Gaspedaal

Toyota moest vorige week meer dan 8 miljoen auto's terugroepen wegens problemen met de gaspedalen en de vloermatten. Het concern verwacht dat het euvel met de gaspedaal en de daardoor afgenomen autoverkopen ongeveer 180 miljard yen (1,4 miljard euro) gaat kosten in het huidige boekjaar.

De grote vraag voor het nieuwe boekjaar, dat in april van start gaat, is in hoeverre en hoelang de omzet van Toyota gedrukt wordt door de negatieve publiciteit en opgelopen imagoschade.

De verkopen in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor Toyota, daalden in januari al met 16 procent. Een andere onzekere factor is wat eventuele rechtszaken door de technische euvels de onderneming gaan kosten.

Groen

Autoproducenten profiteerden in het laatste kwartaal van 2009 wereldwijd van verscheidene programma's van overheden om de verkoop van 'groene' zuinige auto's te stimuleren.

Vooral Toyota had hier baat bij met zijn populaire hybride Prius. Maar na de eerdere problemen met de gaspedalen en gevaarlijke matten, kreeg Toyota er woensdag een derde probleem bij: de remmen. Toyota heeft in de Verenigde Staten en Japan tientallen klachten ontvangen over remproblemen bij de nieuwste generatie van de Prius.

Druk

Ondertussen voert Washington de druk op Toyota, dat de Amerikaanse autogigant General Motors in 2008 inhaalde als 's werelds grootste autoproducent, verder op.

De Amerikaanse minister van Transport, Ray Lahood, riep Toyota-eigenaren woensdag op om niet langer met hun auto te rijden en er eerst mee langs de garage te gaan.

Eerder deze week verklaarde Lahood dat Toyota pas is overgegaan tot het terugroepen van auto's na druk van de Amerikaanse regering.