NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag de opgaande lijn van de afgelopen twee dagen niet weten voort te zetten. Tegenvallende resultaten van farmaceutisch bedrijf Pfizer en transportondernemingen drukten de stemming.

Ook licht tegenvallend nieuws uit de dienstensector deed de koersen geen goed. Alleen de technologiebeurs Nasdaq kon de dag met een miniem plusje afsluiten.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond aan het eind van de handelsdag op 10.270,55 punten. Dat is een verlies van 0,3 procent of 26,30 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,6 procent en sloot op 1097,28 punten. Dat is 6,04 punten lager. De Nasdaq sloot de dag af met 2190,91 punten, een heel klein plusje van 0,85 punten.

Gezondheidssector

Pfizer meldde woensdag een kleinere winst dan verwacht en kwam met een tegenvallende vooruitblik voor 2010. De koers viel daarop terug met ruim 2 procent. In het kielzog van Pfizer daalden ook de koersen van andere ondernemingen in de gezondheidssector.

Dat kwam onder meer doordat president Barack Obama woensdag nog eens herhaalde dat hij vastbesloten is het zorgstelsel te veranderen. De aandelen van zorgverzekeraars vielen 1 tot 2 procent terug.

Teleurstellend nieuws

In de logistieke sector kwamen Ryder System en Robinson Worldwide met tegenvallende winstcijfers en de koersen daalden met respectievelijk ruim 8 en ruim 6 procent.

Ook uit de dienstensector kwam licht teleurstellend nieuws, want de groei bleef iets achter bij de verwachtingen. De inkoopmanagersindex kwam in januari uit op 50,5. Dat was weliswaar hoger dan de 49,8 in december, maar wel iets lager dan de 51,0 die was verwacht.

Positief signaal

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven nam in januari met 22.000 banen af vergeleken met een maand eerder, bleek uit cijfers van loonstrookverwerker ADP. Dat viel mee, want analisten hadden gerekend op een banenverlies, exclusief de landbouwsector, van 30.000.

Maar dit positieve signaal leek weinig invloed te hebben op de beleggers. Zij wachten op de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in januari. Die komen vrijdag.

De euro stond bij sluiting van de beurzen in New York op 1,3896 dollar. Aan het slot van de handel op de beurzen in Europa was de Europese munt 1,3900 dollar waard.