NEW YORK - De winst van farmaciegigant Pfizer is in het laatste kwartaal van 2009 bijna verdrievoudigd vergeleken met een jaar eerder. Dat komt mede door de overname van branchegenoot Wyeth, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse bedrijf.

De nettowinst van 's werelds grootste farmaceut steeg tot 767 miljoen dollar van 266 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet klom met 34 procent tot 16,5 miljard dollar. Pfizer profiteerde van de in oktober afgeronde overname van Wyeth ter waarde van 68 miljard dollar.

Ook schrapte Pfizer het afgelopen jaar duizenden banen en werden fabrieken gesloten om kosten te besparen. Daarnaast moest het concern eind 2008 nog miljarden opzijzetten voor schikkingen, wegens het overtreden van de marketingregels met de pijnstiller Bextra.

Pfizer gaf woensdag wel een tegenvallende vooruitblik voor 2010. Het bedrijf verwacht een winst per aandeel exclusief bijzondere posten van 2,10 tot 2,20 dollar. Analisten geraadpleegd door Reuters hielden gemiddeld rekening met een winst per aandeel van 2,27 dollar.