TOKIO - De Japanse autofabrikant Honda heeft voor de derde keer de winstverwachting voor het lopende boekjaar verhoogd. De nummer twee in Japan achter Toyota profiteerde in de afgelopen maanden van een hoger verkoopvolume en een zwakke yen en wist de nettowinst fors op te voeren.

Honda maakte woensdag een nettowinst over het derde kwartaal bekend van 134,6 miljard yen (1,1 miljard euro) in vergelijking met 20,2 miljard yen (160 miljoen euro) een jaar eerder.

Over het gehele boekjaar, dat loopt tot en met maart, mikt het concern op een nettowinst van omgerekend 2,1 miljard euro, waar het eerder nog uitging van 1,2 miljard euro. Het omzetdoel ging naar 8,53 biljoen yen (67 miljard euro) van 8,45 biljoen yen.

Terugroepactie

Honda verkocht in de afgelopen maanden vooral meer motoren, maar ook de verkoop van auto's steeg. Door een recente terugroepactie wegens brandgevaar in Jazz-modellen staat echter ook het imago van Honda onder druk.

Rivaal Toyota heeft inmiddels miljoenen auto's teruggeroepen in verband met problemen met het gaspedaal en moest dat vorige maand bekopen met een flinke verkoopdaling in de Verenigde Staten. De verkoop van Honda's in de VS steeg met slechts 2,9 procent, terwijl de totale markt met 15 procent groeide.