AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag voor het eerst in vier handelssessies met verlies geëindigd. Tegenvallende cijfers uit de Verenigde Staten drukten het sentiment op de beursvloer.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,01 punten (0,3 procent) op 333,03 punten. De MidKap-index stond vrijwel onveranderd op 532,04 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen tekenden minnen op tot 0,7 procent.

De beurzen zakten weg na de bekendmaking van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse dienstensector. De ISM-inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de VS steeg van 49,8 in december naar 50,5 in januari. Analisten gingen uit van een stijging tot 51. De dienstensector is goed voor 80 procent van de Amerikaanse economie.

Werk

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in januari met 22.000 banen afgenomen vergeleken met een maand eerder. Analisten rekenden op een verlies, exclusief de landbouwsector, met 30.000 arbeidsplaatsen. De cijfers van ADP lopen vooruit op de officiële cijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakt.

Financiële fondsen stonden bij de verliezers. In Amsterdam verloor verzekeraar Aegon 0,5 procent. In Frankfurt ging Commerzbank 1,5 procent omlaag en daalde Deutsche Bank 1,8 procent. Het Franse BNP Paribas zakte 2,5 procent.

Scania

In Stockholm sprong truckfabrikant Scania 9,3 procent omhoog. Het bedrijf kwam met meevallende kwartaalcijfers en ziet stabilisatie op de vrachtwagenmarkt. Branchegenoot Volvo won 3,7 procent en het Duitse MAN ging 3,4 procent vooruit.

Het Zwitserse farmacieconcern Roche daalde in Zürich 0,6 procent, nadat het concern de winstverwachtingen over 2009 niet had waargemaakt. Niettemin herhaalde Roche de winstverwachting voor dit jaar.

De euro noteerde 1,3900 dollar vergeleken met 1,3955 dollar aan het einde van de handelsdag dinsdag.