CHICAGO - Toyota heeft in januari in de Verenigde Staten 8,7 procent minder auto's verkocht dan in diezelfde maand een jaar eerder, zo heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

Het Japanse concern, dat wereldwijd miljoenen auto's moet terugroepen wegens mogelijke problemen met het gaspedaal, had al verwacht dat de verkoopcijfers in de VS zouden dalen.

De Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors zagen de verkopen juist stijgen. Ford meldde dinsdag dat het in januari in de VS 116.500 Fords had verkocht, 23 procent meer dan in januari 2009.

Volgens de fabrikant heeft Ford nu een marktaandeel van 16 procent, een stijging met 2 procentpunt.

GM

General Motors verkocht in januari dit jaar 14 procent meer auto's dan een jaar eerder. De verkoop van auto's voor wagenparken van overheid, verhuurbedrijven en andere bedrijven nam met 25 procent toe en maakte 29 procent van de totale verkoop uit.

De verkoop aan particulieren van de vier belangrijkste merken --Chevrolet, Buick, GMC en Cadillac, steeg met 3 procent tot 102.420.

De totale verkoop via de detailhandel liep met 10 procent terug. Dat komt doorat GM een aantal merken, zoals Pontiac, Saab , Saturn en Hummer, afstoot.