MILWAUKEE - Het Amerikaanse uitzendconcern Manpower krijgt steeds meer vertrouwen in de opleving van de economie.

Het internationaal actieve bedrijf ziet de vraag naar uitzendkrachten toenemen en boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht.

Manpower, een van de grootste uitzendconcerns ter wereld, hield in de laatste drie maanden van vorig jaar een nettowinst over van 29,1 miljoen dollar. Dat was minder dan de winst van 76 miljoen dollar die een jaar eerder werd geboekt, maar meer dan analisten hadden verwacht.

Ook de ontwikkeling van de omzet viel mee. Die nam met 4 procent af tot 4,4 miljard dollar, waar analisten rekenden op een daling tot 4,2 miljard dollar.

Herstel

Het bedrijf ziet de arbeidsmarkt over de hele wereld verbeteren. ''Elke week krijgen we meer vertrouwen in de duurzaamheid van het herstel'', stelde topman Jeff Joeress dinsdag in een verklaring.

De sterkste groei van de vraag naar tijdelijk personeel vindt volgens hem momenteel plaats in de Verenigde Staten. Het bedrijf verwacht dat de winst in het eerste kwartaal van 2010 voor het eerst in anderhalf tijd weer zal groeien.

Arbeidsmarkt

De vraag naar uitzendkrachten loopt vooruit op het herstel van de totale arbeidsmarkt, omdat bedrijven bij economisch herstel in eerste instantie op zoek gaan naar flexibel personeel.

In de VS groeit de vraag naar uitzendkrachten, ondanks de oplopende werkloosheid, al sinds augustus vorig jaar. Vrijdag blijkt uit nieuwe gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid of er ook in januari weer meer behoefte was aan tijdelijk personeel.