LONDEN - De overname van de Britse chocolade- en snoepgoedproducent Cadbury door het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Foods lijkt in kannen en kruiken. Mogelijk wordt de overname dinsdagmiddag al officieel bekendgemaakt. Volgens bronnen rond de zaak is er voldoende steun bij de aandeelhouders van Cadbury om de overname ter waarde van omgerekend 13,6 miljard euro te laten slagen.

Kraft kan volgens de bronnen rekenen op aanmelding van meer dan 75 procent van het stemrecht. Daarmee kan het Cadbury van de beurs halen. Kraft heeft maar 50 procent plus één aandeel nodig om de touwtjes bij Cadbury in handen te krijgen. Aandeelhouders van Cadbury hebben tot dinsdagmiddag 14.00 uur de tijd om hun stukken aan te melden. Als er geen rivaliserende biedingen binnenkomen, wordt de overname waarschijnlijk vier uur later als geslaagd bestempeld.

Het bestuur van Cadbury stemde in januari in met de overname door Kraft en raadde de aandeelhouders aan hetzelfde te doen. Daar ging wel een maandenlange overnamestrijd aan vooraf omdat Cadbury eerdere biedingen te laag vond.

Werknemers van Cadbury kwamen dinsdag in Londen bijeen om de Britse overheid op te roepen alles te doen om banenverlies te voorkomen. Kraft mikt na de overname op jaarlijkse kostenbesparingen van 675 miljoen dollar, wat volgens analisten waarschijnlijk gaat leiden tot ontslagen. Cadbury telt in Groot-Brittannië 4500 werknemers en 45.000 wereldwijd. Kraft heeft 98.000 werknemers in dienst.

De gezamenlijke omzet van Kraft en Cadbury bedraagt ruim 50 miljard dollar. De combinatie leidt tot de op een na grootste levensmiddelenproducent ter wereld, na het Zwitserse Nestlé.