AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag voor de derde handelsdag op rij met winst gesloten.

Na een aarzelende opening gingen de graadmeters in de loop van de handel steeds verder omhoog, geholpen door meevallende bedrijfscijfers uit de Verenigde Staten en de koerswinsten op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,73 punten (0,8 procent) op 334,04 punten. De MidKap-index eindigde 6,79 punten (1,3 procent) hoger op 532,05 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog. Londen noteerde een plus van 0,7 procent.

UPS

De Amerikaanse pakketjesvervoerder UPS meldde beter dan verwachte resultaten. Het bedrijf zei 2009 met een positieve noot te hebben afgesloten en voorziet een geleidelijk economisch herstel in 2010.

Maandag had TNT, de Nederlandse branchegenoot van UPS, al laten weten een positieve trend te zien in de ontwikkeling bij zijn pakjesdivisie. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Manpower

De Amerikaanse uitzender Manpower kwam eveneens met sterke cijfers. Randstad profiteerde met een winst van 3,3 procent. USG People steeg 1,5 procent en Brunel won 1,7 procent.

Spyker Cars leverde ruim 10 procent in. Het bedrijf liet maandagavond laat weten te verwachten dat Saab in 2012 al winstgevend zal zijn. Saillant detail daarbij was dat Spyker liet weten dat de financiering voor een deel van de overnamesom die de koper van Saab moet betalen aan General Motors, nog niet rond is.

BP

Het Britse olieconcern BP meldde tegenvallende resultaten over het laatste kwartaal van 2009. BP ging 3,8 procent onderuit. Shell steeg juist 0,9 procent, geholpen door een forse stijging van de olieprijs. Het Franse Total won 0,6 procent.

De financiële fondsen waren, net als op maandag, bij de sterkste stijgers te vinden. Aegon klom 2,5 procent en ING ging 2,4 procent omhoog. In Frankfurt won Deutsche Bank 2,2 procent en de Franse verzekeraar Axa ging 2,9 procent vooruit.

De euro was 1,3955 dollar waard tegen 1,3905 dollar aan het einde van de handel op maandag.