TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio sloot dinsdag met winst. Autofabrikant Toyota ging flink omhoog en maakte de eerdere verliezen deels goed.

Ook andere exporterende fondsen gingen vooruit, onder meer door een lagere stand van de yen. Verder stemden gunstige cijfers over de Amerikaanse economie de beleggers positief.

De Nikkei-index sloot dinsdag 1,6 procent hoger op 10371,09 punten. Een winst van 166,07 punten. Ook in Australië was de stemming goed. De All Ordinaries beëindigde de dag met een winst van 1,9 procent. In Seoul was er sprake van verliezen. De Kospi-index ging 0,7 procent omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong stond tijdens de middaghandel vlak.

Toyota

Toyota kwam weer in de gunst van de beleggers nadat het concern gedetailleerde plannen had gepresenteerd voor de eerder aangekondigde terugroepactie. Het autoconcern kreeg er 4,5 procent bij. Toyota moet bijna 4,5 miljoen voertuigen repareren in Europa en Noord-Amerika als gevolg van mogelijke problemen met het gaspedaal.

Exporterende fondsen profiteerden van een lagere yen en van gunstige cijfers over de Amerikaanse economie. Zo bleek maandag uit de zogenoemde ISM-index dat de Amerikaanse productiesector in januari harder was gegroeid dan verwacht.