NEW YORK - Na de slechtste maand in bijna een jaar tijd, zijn de beurzen in New York maandag weer opgeveerd. De eerste dag van februari bracht genoeg goed nieuws om de beleggers gunstig te stemmen.

De Amerikaanse productiesector deed het beter dan verwacht en olieconcern ExxonMobil presenteerde ook betere cijfers dan verwacht. Daarbij kwam ook nog positief nieuws over het persoonlijk inkomen van de Amerikanen.

Alle drie de graadmeters op Wall Street openden maandag al hoger en zij wisten de winst in de loop van de handelsdag nog verder uit te bouwen. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op 10.185,53 punten.

Nasdaq

Dat is 1,2 procent, ofwel 118,20 punten hoger. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 1,4 procent tot 1089,19 punten, een winst van 15,32 punten. De technologiebeurs Nasdaq boekte 1,1 procent winst en kwam op 2171,20 punten, een plus van 23,85 punten.

De Amerikaanse productiesector groeide in januari sterker dan verwacht, net zoals die in Europa. De inkoopmanagersindex steeg tot het hoogste punt sinds 2004 . Net als in Europa gaf dit de Amerikaanse beurzen een steuntje in de rug.

ExxonMobil

Ook de kwartaalcijfers van ExxonMobil stemden de beleggers positief. Het olieconcern behaalde in het laatste kwartaal van 2009 een winst van ruim 6 miljard dollar. Dat was weliswaar minder dan een jaar eerder, maar meer dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Maandag werd ook bekend dat het persoonlijk inkomen van de Amerikanen in december 0,4 procent was gestegen. Dat was iets hoger dan de verwachting van analisten en ook dat was een positief signaal .

Amazon.com

Het aandeel ExxonMobil was in de Dow met een plus van 2,7 procent de grootste stijger. In de Nasdaq bleef de stijging iets beperkt doordat de aandelen Amazon.com ruim 7 procent duikelden doordat het internetbedrijf in het conflict met uitgever Macmillan behoorlijk inbond en dat kan leiden tot een prijsverhoging van e-boeken van Amazon.

De beleggers reageerden tot nu toe gematigd op de begrotingsvoorstellen voor volgend jaar die president Barack Obama maandag presenteerde. Zij maken zich wel zorgen over het enorme begrotingstekort, maar het is nog niet duidelijk welke voorstellen het zullen halen omdat het Congres nog aan bod komt.

De euro stond bij sluiting van de beurzen op Wall Street op 1,3933 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa noteerde de euro 1,3905 dollar.