BONN - Duitsland heeft het verbod op short selling, waarbij handelaren speculeren op koersdalingen, opgeheven. Volgens toezichthouder BaFin zijn de financiële markten voldoende tot rust gekomen en is de maatregel niet meer nodig.

Het verbod op short selling in Duitsland werd ingevoerd in september 2008, toen de financiële crisis op het hoogtepunt was. Het verbod gold voor aandelen van elf banken en verzekeraars, zoals Deutsche Bank, Allianz en Commerzbank.

Volgens BaFin is de situatie op de aandelenmarkten in de afgelopen maanden echter sterk verbeterd en is daarom verlenging van het verbod niet meer aan de orde.

Verbod

In Nederland werd het verbod op short selling in mei vorig jaar opgeheven. Daar is een meldingsplicht voor in de plaats gekomen.

Bij short selling speculeren handelaren op prijsdalingen. Ze verkopen geleende aandelen om ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Het prijsverschil is de winst. Short selling werd gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de onrust op de beurzen.