AMSTERDAM – De euro is maandag op de valutamarkten licht gestegen ten opzichte van de dollar. Daarmee ontsnapt de Europese munt aan een vier dagen durende daling.

De euro noteert rond de 1,39 ten opzichte van de dollar. Vrijdag viel de munt terug tot 1,3863, zijn laagste niveau in een half jaar tijd.

Analisten zien het somber in voor de Europese munt. “De dollar was al sterk en zet die trend duidelijk door”, zegt John Norris van Brewer Investment Group tegenover persbureau Bloomberg.

Griekenland

De euro heeft te lijden onder de twijfels over de kredietwaardigheid van een aantal landen, waaronder Griekenland dat met een hoge staatsschuld en overheidstekorten kampt.

Volgens analisten zou de munt wel eens onder de 1,35 kunnen belanden. “De euro is op een hellend vlak terechtgekomen. Dit is geen correctie meer, dit lijkt meer op een berenmarkt”, aldus een analist van Auerbach Grayson.

De dollar wint terrein dankzij gunstige signalen over de toestand van de Amerikaanse economie. Vrijdag werd onthuld dat de economie in de Verenigde Staten met 5,7 procent gegroeid is. Dit biedt de Federal Reserve de mogelijkheid de rente binnenkort eventueel op te schroeven, wat investeerders richting de dollar lokt.