AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn maandag enthousiast aan de nieuwe handelsmaand begonnen. Betere cijfers dan verwacht uit de Verenigde Staten zorgden voor een positieve stemming op de beursvloer.

De AEX-index in Amsterdam won 3,41 punten (1 procent) tot 331,31 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen ging 0,8 procent omhoog tot 525,26 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen tot 1,1 procent. Parijs sloot 0,6 procent hoger.

Maandag werd bekend dat de Amerikaanse productiesector in januari sterker is gegroeid dan verwacht. De ISM-inkoopmanagersindex voor de industrie steeg tot 58,4, het hoogste niveau sinds augustus 2004. Analisten rekenden op een stand van 55,5.

ExxonMobil

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil kwam met cijfers over het vierde kwartaal van 2009. De winst daalde met 23 procent tot ruim 6 miljard dollar. De cijfers waren wel beter dan verwacht.

Branchegenoot Shell, dat later deze week met cijfers komt, sloot 0,4 procent in de plus. Het Britse BP won 1,3 procent en Total ging 0,3 procent omhoog in Parijs.

ING

De financiële sector zat flink in de lift in Europa. Aegon steeg 2,9 procent en ING ging 3,3 procent vooruit. In Frankfurt won Deutsche Bank 2,9 procent en Commerzbank klom 3,3 procent. Het Britse Barclays koerste 4,3 procent hoger en Lloyds steeg 3,3 procent.

Technisch dienstverlener Imtech ontving een nieuwe order van het Duitse energieconcern RWE. Het bedrijf mag voor 31 miljoen euro de technologie leveren voor de nieuwe energiecentrale in de Eemshaven. Imtech kreeg er 1 procent bij.

Kardan

Investeerder Kardan ging 6,4 procent omhoog. Kardan maakte vrijdag bekend dat de watermanagementtak Tahal in Angola een opdracht heeft gekregen ter waarde van 143 miljoen euro.

De euro kostte 1,3905 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel afgelopen vrijdag was de euro 1,3870 dollar waard.