AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag met winsten het weekeinde ingegaan. De handel kreeg steun van beter dan verwachte cijfers over de groei van de Amerikaanse economie.

Ook de hogere prijzen van olie en grondstoffen duwden de indices omhoog.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 3,95 punten (1,2 procent) op 327,90 punten. De MidKap-index voor het middensegment won 0,5 procent tot 520,87 punten.

De aandelenmarkten in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,4 procent. Londen sloot 0,8 procent in de plus.

Groei

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 5,7 procent gegroeid. Het is de sterkste groei in zes jaar. Analisten hadden gerekend op een groei van 4,6 procent. Verder werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten op het hoogste niveau staat in twee jaar.

Financiële fondsen trokken de kar op de beurzen. In Amsterdam was ING de grootste stijger met een winst van 3,4 procent. Aegon noteerde 2 procent hoger. Deutsche Bank steeg 1,4 procent, het Britse HSBC klom 2,6 procent. In Parijs ging BNP Paribas 2,1 procent vooruit.

TNT

Een andere stijger was postbedrijf TNT. Dat maakte bekend met vakbonden een principeakkoord te hebben bereikt over een nieuwe cao en een sociaal plan. Volgens het nieuwe akkoord komt er een forse reorganisatie met ontslagen. Het aandeel won 2,1 procent.

Oliegerelateerde fondsen profiteerden van een gestegen prijs van ruwe olie. Shell steeg 0,5 procent, het Franse Total ging 2 procent omhoog.

ArcelorMittal

Ook de prijzen van grondstoffen zoals metalen gingen omhoog. Staalconcern ArcelorMittal won 2,5 procent. Mijnbouwer BHP Billiton klom 1,3 procent en Rio Tinto ging 1,5 procent omhoog.

In Frankfurt zaten de autofondsen stevig in de lift. Daimler klom 3,4 procent, BMW ging 4,8 procent omhoog en Volkswagen steeg 3,7 procent. Beleggers waren optimistisch gestemd over de verkoopverwachtingen.

De euro noteerde 1,3870 dollar. Aan het einde van de Europese handel donderdag was de munt 1,3960 dollar waard.