NEW YORK - Teleurstellend economisch nieuws en tegenvallende vooruitzichten van Motorola en Qualcomm drukten de aandelenbeurzen in New York donderdag in de verliezen.

De belangrijke Dow-Jonesindex stond aan het slot van de handelsdag op een verlies van 1,1 procent op 10.120,46 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index noteerde 1,2 procent lager op 1084,53 punten. De technologiebeurs Nasdaq stond op een min van 1,9 procent op 2179,00 punten.

De plannen van president Obama om de werkgelegenheid te stimuleren, leken de handel op Wall Street nog enige steun te geven. Obama liet in zijn State of the Union weten dat hij maatregelen neemt om banengroei te stimuleren.

Rentetarieven

Ook het besluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, om de rentetarieven laag te houden, kon op instemming van beleggers rekenen.

Maar tegenvallende orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten en het nauwelijks afgenomen aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen gooiden roet in het eten.

Procter & Gamble

Beleggers kregen daarbij een hele reeks aan bedrijfsresultaten te verteren. De producent van consumentengoederen Procter & Gamble verhoogde zijn omzetverwachting voor het lopende boekjaar en won 1,4 procent.

Het fonds was daarmee de grootste stijger in de Dow. Branchegenoot Colgate-Palmolive zag de koers 1,1 procent stijgen nadat de maker van zeep en tandpasta een 28 procent hogere kwartaalwinst had gemeld.

Ford boekte vorig jaar voor het eerst sinds 2005 weer winst. De autofabrikant verdiende 2,7 miljard dollar. Het aandeel klom aanvankelijk 2,3 procent, maar zakte later terug.

Qualcomm

Vooral technologiegraadmeter Nasdaq stond onder druk door tegenvallende prognoses van onder meer Qualcomm. De producent van chips voor mobieltjes verlaagde zijn omzet- en winstverwachtingen.

Qualcomm daalde 13 procent. Motorola, maker van mobiele telefoons en communicatietechnologie, verloor 11,4 procent. De kwartaalwinst van 142 miljoen dollar lag iets onder de verwachtingen van analisten.

Lockheed

Het Amerikaanse Lockheed Martin, 's werelds grootste defensieconcern, schroefde donderdag zijn winstverwachting voor 2010 naar boven op, maar het aandeel moest desondanks 1,3 procent terug. Bij de verliezers schaarde zich ook het conglomeraat 3M.

De producent van consumentenartikelen zoals Scotch-plakband, tot producten voor de gezondheidszorg, meldde een stijging van winst en omzet, maar het fonds verloor 1,9 procent.

Grote winnaar in de S&P 500-index was Eastman Kodak met een koerswinst van 24,6 procent. Beleggers waren enthousiast over de beter dan verwachte resultaten van het bedrijf.

Zwakke arbeidsmarkt

''De kwartaalcijfers laten zien dat de economie vooruit gaat in een zeer bescheiden tempo'', vatte een analist het sentiment samen.

''Over alles heen hangt de nog altijd zwakke arbeidsmarkt. De verwaarloosbare vermindering van het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen is een waarschuwing dat de weg naar meer banen nog lang en teleurstellend kan zijn'', zei analist Joel Naroff.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3961 dollar tegen 1,3960 dollar bij het slot van de Europese beurzen.