INDIANAPOLIS - De Amerikaanse farmaceut Eli Lilly heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar winst behaald, na een jaar eerder nog een fors verlies te hebben geleden.

De omslag was vooral te danken aan de hoge verkoopvolumes van het middel tegen psychiatrische aandoeningen Zyprexa en het kankermedicijn Alimta. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De nettowinst bedroeg 915,4 miljoen dollar in vergelijking met een verlies van ruim 3,6 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2008, veroorzaakt door kosten voor de overname van biotechnologiebedrijf ImClone.

Omzet

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 14 procent naar 5,9 miljard dollar.

Eli Lilly was vorig jaar het enige aandeel in de 'pharmaceuticals index' van kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat verlies leed. Beleggers waren er niet gerust op dat het concern een vervanger kan vinden voor Zyprexa, waarop het patent volgend jaar afloopt.

Eli Lilly heeft zich daar nog niet over uitgelaten, maar in het vierde kwartaal steeg de verkoop van het middel nog met 19 procent tot 1,4 miljard dollar. De omzet uit Alimta steeg zelfs met 64 procent, goed voor een aandeel van ruim 523 miljoen dollar in de totale omzet.