DEARBORN - De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2005 weer winst gemaakt.

De enige grote Amerikaanse autobouwer die vorig jaar zonder staatssteun kon overleven, hield 2,7 miljard dollar over. In 2008 ging nog een recordbedrag van 14,7 miljard dollar verloren.

De sterke ommekeer van de bedrijfsresultaten komt vooral door bezuinigingen, het afbouwen van schulden en een sterker prijsbeleid, zo stelde Ford donderdag. Het bedrijf verwacht ook in 2010 een winst te kunnen presenteren.

Omzet

In het vierde kwartaal van vorig jaar maakte Ford een winst van 868 miljoen dollar, tegen een verlies van 6 miljard dollar in de laatste maanden van 2008. De omzet steeg met ruim 6 miljard dollar tot 35,4 miljard dollar.

Na aftrek van eenmalige kosten bleef een winst van 45 cent per aandeel over, aanzienlijk meer dan de 26 cent per aandeel die analisten hadden voorspeld.

Topman Alan Mullaly, die sinds hij in 2006 overstapte van vliegtuigbouwer Boeing naar Ford voor in totaal 30 miljard dollar aan verliezen moest presenteren, waarschuwde voor de ''significante uitdagingen'' die Ford nog te wachten staan.

Zo kampt het bedrijf met een veel hogere schuldenlast dan concurrenten General Motors en Chrysler. Die konden vorig jaar na een versnelde faillissementsprocedure met schone lei een doorstart maken.

Marktaandeel

De problemen bij de andere grote autofabrikanten uit Detroit zorgden er wel voor dat Ford het marktaandeel in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 1995 weer wist uit te bouwen.

Het concern verwacht dat grotere marktaandeel dit jaar vast te kunnen houden of zelfs verder uit te breiden.