TOKIO - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010 bijna een kwart minder winst behaald. De daling werd vooral veroorzaakt door een zwakkere vraag naar de DS-spelcomputer en een prijsverlaging van de Wii.

De operationele winst in het derde kwartaal bedroeg 192,3 miljard yen (1,5 miljard euro) tegenover 249,1 miljard yen in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar.

Nintendo hield donderdag wel vast aan de winstprognose voor het lopende jaar, waarin de operationele winst zal uitkomen op 370 miljard yen (2,9 miljard euro). Dat is een derde minder dan de ruim 555 miljard yen een jaar eerder.

DS

De verkoop van de vijf jaar oude draagbare DS staat onder druk omdat smartphones ook spelletjes bieden. De verkoop van de Wii viel in de maanden april tot en met september ook flink terug.

Het bedrijf probeert het apparaat weer op de kaart te zetten met een prijsverlaging en de introductie van spelletjes als New Super Mario Bros. Ook Nintendo's concurrenten Microsoft en Sony hebben de prijzen van hun spelcomputers, respectievelijk de Xbox 360 en de Playstation 3, verlaagd.